top of page

5 tips om in een vingerknip te ontspannen op je werk


1. Ga op het werk af en toe naar het toilet om een ademhalingsoefening te doen


Sluit bijvoorbeeld je ogen en volg een minuut lang je ademhaling ter hoogte van je neusvleugels. Kijk of je het verschil in temperatuur kan voelen in je neus van lucht die ingeademd of uitgeademd wordt. Of als je gespannen bent, adem dan langzaam uit door je mond, alsof je door een rietje ademt, terwijl je een blazend (natuurlijk) geluid maakt: 'pffff'.

2. Loop op je werk zoveel mogelijk rond

bv. naar de printer of om een glas water/thee, terwijl je een aardingsoefening uitvoert. Je aandacht is dan bij je voeten. Hoe goed kun je het contact met de grond voelen? Misschien kun je even heen en weer wiebelen, zodat je de verschillende delen van je voetzolen beter voelt. Wandel nu met kleine stapjes vooruit, terwijl je bij elke stap het contact met de grond voelt. Je kunt je stappen ook intern benoemen als "links", "rechts". 

3. Telkens wanneer je voelt dat het je teveel wordt, zonder je dan even af 


Doe een centering-oefening, zodat je even afstand kan nemen van de mallemolen in je hoofd. Tracht als een toeschouwer te kijken naar het schouwspel van jouw gevoelens, gedachten en lichamelijke gewaarwordingen. Anker jezelf door je adem in je buik te voelen, en eventueel met je hand(en) op je onderbuik de op- en neergaande beweging te volgen.  (doe bijvoorbeeld deze 5' mp3 van Sharon: klik hier) Telkens als je voelt dat je meegesleept wordt in piekeren, zorgen, plannen, etc. kun je ervoor kiezen om je opnieuw te ankeren in het hier & nu! En weet dat het helemaal oké is om afgeleid te worden door gedachten, want dat is wat onze geest nu eenmaal doet!:) Meditatie leert je vooral omgaan met die gedachten, zodat ze je niet overmeesteren. 

4. Spendeer voldoende tijd aan die activiteiten, mensen of plaatsen in je leven die je helpen om jouw batterijen op te laden. 

Als jij jou zelf niet zo goed in je vel voelt of een laag energieniveau hebt, kun je veel minder goed om met stress en werkdruk. Zorg in de eerste plaats goed voor jezelf en dan volgt een goede werkprestatie vanzelf!

5. Schrijf s'avonds in een dagboek


Noteer wat er door je geest gaat, vooral als je je slecht voelt, stress ervaart of piekert over iets. Op die manier leer je van op een afstand kijken naar gebeurtenissen. Je ziet dan helderder hoe jouw gedrag meespeelt, naast dat van anderen, in het ontstaan en in stand houden van stresssituaties. Dit helpt je om te relativeren en reduceert de kans op stress en overspannenheid in de toekomst.

bottom of page