top of page

Compassievol leiderschap






"A leader needs to make sure that not only is he regularly

in an optimistic, authentic, high-energy mood,


but also that, through his chosen actions,

his followers feel and act that way, too.


Managing for financial results, then,

begins with the leader managing his inner life

so that the right emotional and behavioral chain reaction occurs."



Quote: Daniel Goleman, Richard Boyatzis & Annie Mc Kee, "Primal Leadership: The Hidden Driver of Great Performance", Harvard Business Review, 2001 (klik hier voor het online artikel)




Jezelf en anderen leiden doorheen verandering vraagt om rekening houden met de emotionele staat van onzekerheid die verandering oproept binnenin jezelf en je team.

De paradox is dat verandering een zekere stress en verstoring -en daardoor een eerder defensieve, gesloten houding- oproept binnenin een individu, maar dat diezelfde verandering slechts mogelijk wordt als een individu ontspannen openstaat om nieuwe perspectieven en gewoontes te omarmen en het oude los te laten.


Hoe kan je als leider deze gewenste ontspannen en ontvankelijke staat van 'openheid voor verandering' creëren bij je team?


Door -in de eerste plaats jezelf en van daaruit anderen- te leiden vanuit:

1. compassie
2. mindfulness
3. een hoopvol toekomstperspectief

De staat van rust en openheid waarbinnen verandering mogelijk wordt, ontstaat namelijk pas als je "default mode" breinnetwerk, je ontspannings (parasympatisch) zenuwstelsel en je zorg-emotieregulatiesysteem geactiveerd zijn. Onderzoek bevestigt dat deze systemen activeren als een leider positieve emotionele attractors(PEA's) aanbiedt, dit zijn gesprekken of opdrachten die mensen een opgeladen, goed gevoel over zichzelf geven.


Het probleem ligt hem tijdens veranderingscontexten en stressvolle situaties in de veelvuldige aanwezigheid van negatieve emotionele attractors. Dit zijn situaties, omstandigheden, die ons een schuldgevoel opleveren. Het hoeft zelfs niet over iets negatiefs te gaan, een eenvoudige vraag, zoals "heb jij alles voor de belangrijke presentatie van volgende week reeds voorbereid?" is voldoende om je het gevoel te geven dat je het beter had kunnen doen, het activeert je taak-breinnetwerk en je emotioneel jaag-emotieregulatiesysteem en de daarbij horende loop van closed-mindset, enorme doelgerichtheid op de taak tot een goed einde brengen & sociale afgeslotenheid.


Om mentale en fysieke gezondheid te verzekeren, dienen we daarom voldoende tijd in ons zorg-emotieregulatiesysteem en default-breinnetwerk te verkeren, dat samenhangt met het knuffelhormoon oxytocine, met ons ontspanningszenuwstelsel en met gevoelens van voldoening en geborgenheid.


In deze toestand wil je even niets bewijzen of presteren. Het is een toestand waarin je best tevreden bent met hoe het nu is, een aanvaardende, en zelfs liefdevol-vriendelijke (compassievolle) houding hebt tegenover jezelf en anderen.

Het begrip 'compassie' verwijst dus naar een milde houding waarin je zacht en vanuit je hart, eerder dan hard en vanuit je verstand, jezelf of anderen toespreekt en bekijkt.


Compassievol jezelf leiden, hoe doe je dat?


Ga zelf aan de slag met mindfulness en mildheid. Hoe meer je oefent met mildheid, positiviteit, dromen en mindfulness, hoe meer ontspannen je wordt.

Onderzoek toont dat hoe meer je het soort PEA-verhogende oefeningen doet, die ik in mijn nieuw boek* beschrijf, hoe meer je breindeel actief wordt (vertaal media PFC) dat betrokken is bij je parasympatische (ontspannende) zenuwstelsel. Deze technieken leren we jou aan tijdens een begeleidingstraject.

*Mijn nieuwe boek "Persoonlijk leiderschap. Meer productiviteit in zes stappen met Personal Energy Management" verschijnt in december 2019.


Hier alvast een mindfulness tip:

->Word je bewust van je innerlijke wereld: besteed minder aandacht aan de externe wereld, kijk bv. eens een halfuur minder televisie, en ga buiten alleen wandelen in het bos, terwijl je jouw gedachten observeert, en stilstaat bij hoe je je voelt en wat er in je lichaam op te merken valt.


Compassievol anderen leiden, hoe doe je dat?


Je krijgt als compassievol leider dus het werk voor elkaar door een medewerker, die in een staat van voornamelijk chronische stress en opgejaagdheid verkeerd, eerst te begeleiden naar een zekere rust en openheid, om van daaruit mogelijkheden en verandering te creëren en productiviteit te stimuleren.

Praat met je mensen! Vooral samen een gesprek voeren over een onderwerp die één van de drie volgende toestanden creëert blijkt veel effectiever te zijn dan het hen bijvoorbeeld gewoon laten opschrijven.


Tip: bespreek samen een onderwerp die:

1. je medewerker in een staat van compassie en dankbaarheid brengt (bv. door te praten over wie hem of haar goed geholpen heeft of wat er recent goed is geslaagd)


2. je medewerker in een staat van mindfulness of bewustzijn brengt over zijn kernwaarden, wie hij is en waar hij voor staat, wat zin geeft aan zijn of haar leven en job


3. je medewerker laat spreken over zijn of haar persoonlijke visie voor de komende 10-15 jaar, m.a.w. hoe zou hij of zij zich graag zien evolueren vanaf nu tot aan dit ideale toekomstbeeld?



Wil je zelf aan de slag onder onze professionele begeleiding met deze tips voor compassievol leiderschap?



Stuur me een mailtje op sharon@houseofvitality.be voor een verkennend vrijblijvend gesprek.


Veel succes met deze tips!

Warme groet

Sharon


Bronnen:

Daniel Goleman, Richard Boyatzis & Annie Mc Kee, "Primal Leadership: The Hidden Driver of Great Performance", Harvard Business Review, 2001 (https://hbr.org/2001/12/primal-leadership-the-hidden-driver-of-great-performance)

Boatzis, RE, Koenig, K, Lowe M, Matthew, B., Passareli, AP, Stoller, J & Phillips M, 2012, "Examination of the neural substrates aroused in experiences with resonant & dissonant leaders", Leadership Quarterly

Jack, A., et al., 2012, "fMRI reveals reciprocal inhibition between social & physical cognitive domains"


bottom of page