top of page

Voldoening, rust en geluk door oxytocine-activiteiten


Wat is dat nou, écht gelukkig zijn? Waarom voelen we het vaak niet ook al hebben we alles? Hoe komt het dat onze zoektocht naar geluk ons leven vaak domineert?  Hoezo kunnen we niet meer 'gewoon gelukkig' zijn en tevreden zijn met minder?

Het hangt af van hoe je 'geluk' definieert. Reclame, organisaties en winkels willen ons maar al te graag laten geloven dat 'geluk' schuilt in externe zaken, zoals:

de aankoop van die nieuwe jurk of de nieuwste iPhone, het volgen van die extra opleiding die je kansen op succes zal verhogen, het verliezen van die extra kilo's in de sportschool, het verkrijgen van die bonus waar je zo hard voor gewerkt hebt,of het inbouwen van een wekelijkse relaxerende yogales in je drukke leven. Wat hebben al deze zogenaamde 'geluksbronnen' gemeenschappelijk?  Ze zijn gerelateerd aan het bereiken van een doel. Dat doel is bv. vermageren, relaxen, slimmer worden, er goed uitzien in je nieuwe jurk, of sneller online surfen met je nieuwste iPhone. Dit streven produceert een 'kick' eens je jouw doel bereikt hebt. Er komt dan een lekker stofje vrij, dopamine, wat jou geluk, blijdschap en welzijn schenkt. Maar wat als een ander stofje je werkelijk gelukkig maakt, op een totaal andere manier? Oxytocine is het stofje dat vrijkomt tijdens een bevalling, borstvoeding of knuffelen. Het zorgt voor een verbonden en voldaan gevoel, een gevoel dat alles goed is zoals het is, een geborgen gevoel. Precies het gevoel dat je een kind of baby wil geven dus, of je geliefde. Knuffelhormoon of gelukshormoon? Terwijl dopamine het gelukshormoon genoemd wordt, ervaar ik meer duurzaam geluk door in te zetten op het verhogen van mijn knuffelhormoon oxytocine.  Concreet hangt streven naar geluk(shormoon) samen met je "jaag" emotieregulatiesysteem en dus met:

  • inspanning en actie

  • streven en presteren

  • adrenaline en de 'kick' van 'Yes, I did it or I 've got it'

  • je willen bewijzen

  • dingen snel persoonlijk opnemen

Terwijl knuffel(hormoon) samenhangt met je "zelf-zorg" emotieregulatiesysteem en dus met:

  • ontspanning en vrede

  • kalmte en voldoening

  • niets persoonlijk nemen

  • oke zijn met de eenvoud van wat er reeds is, het is goed genoeg 

  • je voelt dat jij al goed genoeg bent, dus je wil je niet bewijzen Het is maar hoe je het bekijkt!  Hoe komt het dat we in onze zoektocht naar geluk massaal blijven kiezen voor doelgerichtheid en vooral veel DOEN (actie, aankoop en prestatie) ipv te beseffen dat het 'zachte, voldaan, geluksgevoel' schuilgaat in 'gewoon jezelf kunnen ZIJN'?  We leren als kind onvoldoende om dat "zelf-zorg" emotieregulatiesysteem te ontwikkelen. Dat verkoopt trouwens veel minder goed, want als je alles uit jezelf kan halen, wie zou dan nog wat verkopen? (behalve ik, die mijn klanten de mindset en vaardigheden aanleer om dit zachte geluk uit zichzelf te halen ;-) ) Merk jij zelf ook dat je niet steeds vindt wat jou écht gelukkig maakt? Start dan met introspectie en meditatie. Een voorbeeld oefening van 5' is deze simpele video van mij: https://www.youtube.com/watch?v=a_h2stgPK08&t=4s

Veel plezier!

Warme groet

Sharon


bottom of page